16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliticienii, la judecata studenţilor

Politicienii, la judecata studenţilor

Studenţii din cadrul Asociaţiei „Politica“ i-au luat ieri la întrebări pe reprezentanţii partidelor politice din Dolj, încercând să afle ce se ascunde în spatele uşilor închise ale politichiei româneşti.

Viitorii specialişti în Ştiinţe Politice, secţie în cadrul Facultăţii de Istorie-Filosofie-Geografie a Universităţii din Craiova, i-au provocat la o discuţie liberă pe cei care fac politica la nivelul judeţului şi în Parlamentul României. Un senator, un deputat şi mai mulţi lideri ai organizaţiilor judeţene ale partidelor au răspuns întrebărilor studenţilor, care au dorit să afle cum se face politica sau cum ajungi politician în ziua de azi.

Politicieni neprofesionişti

Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea a declarat că anumite momente ale şedinţelor de guvern sau ale birourilor judeţene ale partidelor ar trebui să rămână secrete. „Nu cred că interesează pe nimeni ce se discută la o şedinţă de partid. În ceea ce priveşte şedinţele de guvern, nu ştiu dacă e bine sau rău să se desfăşoare în prezenţa presei. Există însă suspiciuni că în spatele acestor uşi se fac compromisuri murdare, deoarece multe decizii luate se îndepărtează de interesele cetăţenilor“, a spus Oprea. Secretarul general al PD Craiova, Marinică Dincă, a declarat că nu e rău că se discută în spatele uşilor închise, ci e rău ce iese de acolo. „Un exemplu este decizia de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. În acest caz, dar şi în altele, grupurile parlamentare au decis în numele parlamentarilor care poate nu erau de acord cu deciziile luate“, a precizat Dincă. Preşedintele PLD Craiova, Dan Cherciu, a acuzat lipsa de morală a traseismului politic, spunând că în România politica nu se face profesionist. „Politicienii nu s-au născut neapărat imorali. Unii dintre ei nu au reuşit în domeniile lor, iar politica a devenit ultima speranţă de a se realiza. Nu există o asociere naturală a individului cu partidul în care se înscrie. La noi se intră în partide prin cunoştinţe sau pe bază de interese“, a spus Cherciu.
Deputatul PSD, Claudiu Manda, le-a spus studenţilor că de-a lungul carierei s-a lovit de mai multe ori de politica uşilor închise şi a criticat lipsa de performanţă a PSD în campania împotriva lui Băsescu. „Am curajul să spun că Băsescu a avut o campanie de zece ori mai bună decât a noastră. Nouă ne-au venit materialele publicitare la două săptămâni de la începerea campaniei“, s-a plâns Manda.

Pe cont propriu în partid

Politicienii au dat din colţ în colţ atunci când au fost întrebaţi dacă au intrat în politică din interes. „Eu am ajuns senator pentru că am ocupat un loc pe lista Alianţei în 2004. Nu ştiu cât eram de cunoscut sau apreciat la acea vreme, de aceea consider că votul uninominal are mari dezavantaje. La noi, electoratul nu votează pe cine nu cunoaşte. Poate că omul acela spune lucruri interesante“, a explicat Mario Oprea, făcând notă discordantă cu opinia liderilor PNL, care au ajuns la un acord cu PSD şi PD de introducere a votului uninominal. Acesta a recunoscut că implicarea în politică i-a creat probleme în sânul familiei. „Cele mai grele momente au fost acelea când familia avea nevoie de mine, iar eu stăteam mai mult pe la partid. Momentele de satisfacţie în politică sunt foarte rare“, a spus Oprea. Cu toate acestea, preşedintele PNL Dolj i-a îndemnat pe studenţi să se implice în politică cât de mult pot şi le-a mărturisit că doar 7% din ceea ce spune un politician contează. Restul depinde de ton şi gestică.
La rândul său, Dan Cherciu a declarat că nu partidul i-a dat lui ceva, ci el a oferit mai mult. Liderul PLD Craiova s-a declarat foarte nemulţumit că partidul nu a reuşit încă să strângă un nucleu de tineri. Marinică Dincă a recunoscut că nu a intrat în PD din convingere. „Nu am aderat la o doctrină. Îi cunoşteam pe majoritatea celor de acolo şi vă spun că acest lucru contează foarte mult. Dacă aţi ajuns într-un partid, să nu credeţi că veţi fi ajutaţi. De aceea, e bine să cunoaşteţi pe cineva în partid, pentru că în felul acesta vă veţi apropia de zece ori mai repede de acele uşi închise“, a mărturisit Dincă. Reprezentantul PRM, Constantin Băducă, a fost singurul care a declarat că s-a înscris în partid din convingere, în timp ce Daniel Botea, vicepreşedintele PNŢCD Dolj, a precizat că a intrat în politică după ce a văzut la televizor un tânăr politician.

Cine e ASP

La întâlnirea de ieri cu politicienii au participat aproximativ 100 de studenţi ai Asociaţiei „Politica“. ASP a luat naştere cu sprijinul Catedrei de Ştiinţe Politice  Craiova şi al Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti COS şi are membri din anii I – IV.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS